■ החשיפה לליגה הלאומית לא גדולה. אבל זה לא אומר שקבוצות ליגת העל לא עוקבות אחרי הליגה הלאומית. שחקנים צעירים המושאלים לקבוצות בליגה הלאומית זה לא משהו נדיר וקורה קבוע. לדוגמא, יובל זוסמן הושאל למכבי רעננה לעונה ■
כותב עמית מאיר
העונה היו מספיק שחקנים (זרים וישראלים) שהראו שהם ראויים לעשות את הקפיצה לליגת העל. אתן רשימה של 10 שחקנים (גם זרים וגם ישראלים) שלדעתי מוכנים לעשות את הקפיצה ולשחק בליגת העל.
הבהרה. לא תראו שחקנים שכבר חתמו בקבוצות לעונה הבאה כמו למשל מייקל בריסקר בהפועל תל אביב, גוני יזראעלי שנשאר בגליל עליון או גיל אמיתי שחתם במכבי חיפה. רק שחקנים שעוד לא חתמו על חוזה לעונה הבאה בישראל.
■ קווינטרל תומאס
הסנטר של הוד השרון היה שחקן הפנים הדומיננטי בליגה. 23.5 נקודות בממוצע למשחק (כאשר רק ב6 משחקים ירד מ20 נקודות ובלי משחק אחד בחד ספרתי), 12.1 ריבאונדים (רק 7 משחקים בחד ספרתי), 6.6 סחיטת עבירות מהיריבים, 59.1% ל-2 נקודות ו29.3 נקודות מדד ועדיין יש הרגשה שזה לא עושה עם השחקן הנפלא הזה חסד.
כמובן שליגת העל קשה בהרבה מהלאומית אבל אלה מספרים שלא קל להשיג בשום ליגה ואין לי ספק שתומאס יכול להצליח גם בליגת העל.
■ אנדרה אנדרוז
שחקנה הזר של הפועל עפולה הגיע בפברואר לקבוצה והספיק לשחק ב11 משחקים בלבד. אבל ב11 משחקים האלו, אנדרוז הראה יכולת ייצור נקודות מדהימה. 25.1 נקודות (כולל הצגה של 40 נקודות נגד קריית אתא ו31 נקודות ב-3 רבעים נגד רעננה).
25.1 נקודות בממוצע למשחק עם 44.3% ל-3, 4.9 ריבאונדים ו4.5 אסיסטים היו מנת חלקו של אנדרוז. קלעי שלא נראה הרבה זמן בליגה הלאומית.
לא מעט קבוצות יכולות להיעזר ביכולת קליעה של אנדרוז ואין סיבה שזה לא יקרה.
■ נאור שרון
הפועל חיפה עברה עונה לא קלה ולא ניצחה מספיק משחקים כדי להתברג בשמינייה הראשון אבל רכזה הצעיר של הקבוצה חווה עונה אישית מעולה. 16.9 נקודות, 4.6 ריבאונדים ו8.7 אסיסטים (הוביל את הליגה בקטגורייה הזאת) בממוצע למשחק. ברגע ששרון ישפר את עניין איבודי הכדור שלו, הקפיצה הגדולה שלו תגיע. 3.7 איבודים זה הרבה יותר מדי.
אמנם בעונה שלו באילת, שרון היה בסדר גמור אבל היה לא יציב מספיק ואני מקווה בשבילו שהעונה בלאומית עשתה לו טוב והוא ימצא את מקומו בליגת העל.
■ ג'ו לואל אצ'ול
אולי השם הכי מעניין הרשימה. הסנטר החל את העונה על הספסל של הפועל ירושלים ובמהלך העונה הושאל לגליל עליון. ב-19 משחקיו בכפר בלום, אצ'ול הראה דומיננטיות מרשימה. 16.6 נקודות, 10.5 ריבאונדים ו2.3 חסימות בממוצע למשחק עזרו לזהות ההגנתית של גליל עליון והראו שהפוטנציאל לשלוט גם בליגת העל בהחלט קיימים ולא סתם ירושלים החתימו אותו מלכתחילה.
חאבייר קרטר
הפאוור פורוורד של קריית מוצקין הראה גיוון מרשים ביותר במשחק שלו. שילוב של כוח, רצון, אגרסיביות וקליעה רכה מחוץ לקשת נתן לקבוצתו אפשרויות התקפה רבות.
19.1 נקודות (רק משחק אחד של חד ספרתי בטור הנקודות מתוך 33 משחקים), 9 ריבאונדים ו42.2% ל-3 וחלק בלתי נפרד מההגנה הקבוצתית הנהדרת שהציגה קריית מוצקין לאורך העונה (ההגנה בשנייה בטיבה בליגה). שחקן קבוצתי שיכול לעזור ללא מעט קבוצות עם יכולותיו הרבות והמגוונות
■ סטיבן דניס
בחירה קצת מפוקפקת מכיוון שדניס כבר היה בליגת העל. ההחלטה להכניס אותו לרשימה לא היתה קלה מכיוון שהיה אחרי פציעה מאד קשה בברך והיה צריך להראות שהוא עדיין ראוי לרמות האלו. דניס הוכיח בגדול שמקומו הראוי הוא בליגת העל. 31 משחקים בנתניה הפיקו ממנו 17.9 נקודות (רק 3 משחקים בחד ספרתי), 4.2 ריבאונדים ו-3.2 אסיסטים.
המספרים כנראה היו גדולים יותר אם לנתניה לא היתה רוטציית גארדים רחבה מאד (דניס, גיל אמיתי, גיא לביא, נטע סגל ורז אדם). דניס הראה שהוא יכול לעשות סל מתי שרק רצה.
■ בן קרטר
כמו אנדרה אנדרוז, בן קרטר (בנו של מייק קרטר האגדי) התחיל לשחק בעפולה רק באמצע העונה וההשפעה שלו על הקבוצה היתה מיידית. ב13 משחקים, קרטר עלה מהספסל וסיפק אנרגיות ודקות טובות ופרודקטיביות. 10 נקודות, 8.4 ריבאונדים,2.5 אסיסטים ו-86.2% מהעונשין הביא איתו קרטר ונתן לעפולה מימד מהספסל שלא היה להם.
קבוצות רבות בליגת העל יכולות להיעזר ביכולותיו ובהתחשב שהוא נחשב ישראלי, נותנת לו יתרון.
■ זיו בן צבי
עוד בחירה קצת מפוקפקת כי בדומה לדניס, זיו בן צבי היה בליגת העל. בן צבי נכנס לרשימה כי הוא הראה שמבחינת ניהול משחק, הוא גדול על הלאומית. אמנם מספריו של בן צבי לא גדולים כמו רוב הרשימה אבל הוא מסוג השחקנים האלה שהיתרונות שלהם לא מופיעים בדפי הסטטיסטיקה.
11.5 נקודות, 3.8 ריבאונדים ו6.6 אסיסטים (הספיקו לו למקום 3 בליגה) לא קרובים ללספר את הסיפור. מאמן על המגרש, קשוח, שומר טוב ועושה את השחקנים לידו לטובים יותר. בן צבי היה יציב לאורך כל העונה.
אין סיבה שקבוצות מרכז טבלה ומטה בליגת העל לא יקחו אותו. רכז מצויין ליחידה השנייה.
■ ליאור קררה
שחקנה של גליל עליון בעונה החולפת נתן עונה מאד יציבה ויעילה. שיחק 37 משחקים ולמרות שהמספרים אולי לא מרשימים (11.7 נקודות ו5.8), הכל נעשה בצורה יציבה לאורך כל העונה. חלק חשוב מהמכונה ההגנתית של גליל עליון שהובילה בקטגוריה הקבוצתית ברוב העונה.
משחקו היעיל והיציב של קררה לא חמק מעיניהם של נס ציונה (בעוד אנו כותבים עליו), שגם ניצחה בקרב עליו נלחמו כמה מקבוצות הליגה. קררה מצטרף לגיל בני (גלבוע גליל), בריסקר ואייזנדורף (הפועל תל אביב), ושאר השחקנים ממכבי חיפה שימשיכו לעונה הבאה.
■ ג'ראמר גאלי
בנו של ג'יימס גאלי הגדול היה ללא ספק השחקן הכי טוב עונה שעברה בליגה הלאומית. הזר של מכבי רעננה נתן עונה לפנתיאון. עם מספרים מעולים של 23.4 נקודות, 6.4 ריבאונדים, 4.9 אסיסטים, 2.6 חטיפות וה-7.2 עבירות שסחט מהיריבים, הראו שחקן מגוון, קבוצתי, מנהיג.
גאלי הראה יכולות התקפה מהמשובחות ביותר ואין שום סיבה שהוא לא יצליח לעשות את אותם הדברים גם בליגת העל.